Ga naar de inhoud

Gerookte kip, rijstsalade met olijven en feta

Gerookte kip, rijstsalade met olijven en feta

RookPluim
Gerookte kipdijfilet
Gekleurde rijstsalade met limoen, olijven, feta, komkommer en kerstomaten.
Voorbereidingstijd 4 uur
Bereidingstijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Barbecue, Vlaams
Porties 4 personen

Equipment

  • Rookhout (appel, kers of peer)

Ingrediënten
  

  • 4 kipdijfilets
  • 1 theelepel gedroogde oregano

Pekel/brine

  • 2 liter water
  • 100 gram zout
  • 50 gram basterdsuiker
  • Kruiden zoals zwarte peper tijm, rozemarijn …

Rijstsalade

  • 300 gram Volkoren kleurenrijst Max van Thaise rode en zwarte rijst en Italiaanse zilvervliesrijst
  • 2 citroenen
  • 6 eetlepels olijfolie TierraLou – dona LUISA
  • 1 theelepel honing
  • 2 theelepels mosterd
  • 250 gram kerstomaten
  • 1 komkommer
  • 150 gram olijven
  • 15 gram peterselie
  • 200 gram feta
  • 0,5 rode ui

Instructies
 

Pekel/brine

  • Breng het water aan de kook, voeg het zout, de suiker en de kruiden toe en laat afkoelen.
  • Giet de koude pekel over de kipdijfilets, zodat het volledig onder water staat. Laat het 3 uur pekelen in de koelkast.
    (Je kan de pekel ook injecteren in de kip, als je met een volledige kip werkt)

Rijstsalade

  • Kook de rijst gaar (30 minuten of zie instructies op de verpakking). En laat het afkoelen.
  • Snijd de rode ui fijne halve ringen. Leg ze in een mengkom.
  • Pers het sap van de citroenen uit over de rode ui.
  • Voeg de olijfolie, honing en mosterd toe. Meng door elkaar.
  • Snijd de kerstomaten in kwartjes en de komkommer in kleine blokjes.
  • Haal de pitten uit de olijven en hak ze in stukken.
  • Snijd de peterselie fijn en verkruimel de feta.
  • Meng alles door elkaar en breng op smaak met peper en zout.

Kipdijfilet roken

  • Haal de kip uit de pekel en dep goed droog.
  • Maak je barbecue klaar om indirect te barbecueën op 100 à 110°C.
  • Gooi een paar handen rookhoutsnippers op de kolen.
  • Leg de kip indirect op de barbecue en steek in één van de stukken een kernthermometer.
  • Als de kip 63°C bereikt, laat je ze nog 15 minuten verder roken. Op die manier is de kip voedselveilig.
    Wil je de kip langer garen? Zorg dan dat de kerntemperatuur niet hoger wordt dan 75°C, want dan wordt ze te droog.
  • Haal de kip van de barbecue, besprenkel met olijfolie en kruid met met peper en oregano.

Serveren

  • Serveer de kip (lauw)warm met de koude rijstsalade.

Notities

Uitgetest? Laat het dan weten @rookpluim_ op Instagram.
Trefwoord Feta, Gerookt, Gezond, Kip, Komkommer, limoen, Olijfolie, Olijven, Rijst, Tomaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze website te gebruiken ga je akkoord met de cooky policy.  Welke cookies? Chocolate chip cookies?