Ga naar de inhoud

Gepofte prei met gegrilde Noordzee garnalen en bisque-hollandaise

  • door

Gepofte prei met gegrilde Noordzee garnalen en bisque-hollandaise

RookPluim
Prei is dé perfecte groente voor op de barbecue. Het spreekt voor zich dat je enkel de binnenkant opeet en de verbrande buitenkant weggooit. De prei is boterzacht en zoet van smaak met een gegrilde toets.
Met een bolzeef kan je heel gemakkelijk delicate en kleine producten roosteren, zonder dat ze kapot gaan. Denk aan garnaaltjes, kleine paddenstoelen, erwten etc.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Gang Voorgerecht
Keuken Barbecue, Vlaams
Porties 4 personen

Equipment

  • Shichirin Yakiniku
  • Binchotan Houtskool

Ingrediënten
  

  • 2 Prei
  • 400 gram handgepelde Grijze Noordzeegarnalen
  • een paar takjes kervel

Bisque-hollandaise

  • 140 gram bisque (van de garnalenkoppen)
  • 100 gram eidooier
  • 50 gram blokjes koude boter

Gepekelde eidooier

  • 4 eidooiers
  • 350 gram zout Eldurapi veggie salt
  • 250 gram suiker

Tijm-houtskoololie

  • 500 ml zonnebloemolie
  • 3 stukjes gloeiend hete houtskool
  • 1 bussel verse tijm

Instructies
 

Gepekelde eidooier

  • Meng het zout en de suiker goed door elkaar en stort de helft ervan in een schaal.
  • Maak met de achterkant van een lepel vier kuiltjes en leg daar voorzichtig de eidooiers in. Dek ze af met de andere helft van het suiker/zout mengsel.
  • Span er wat plasticfolie overheen, maar zorg dat er wat lucht bij kan komen, door bijvoorbeeld één kant losjes open te laten. Schuif ze in de koelkast en laat ze 4 tot 8 dagen liggen.
  • Graaf ze voorzichtig op, borstel het zout er eventueel af met een kwastje en spoel ze af onder de kraan (doe dit ook voorzichtig, zodat de dooier niet breekt). Daarna dep je ze droog met een stukje keukenpapier.
  • Laat ze vervolgens 1,5 tot 2 uur uitdrogen in een oven op 65 graden. Gaat de temperatuur van je oven niet zo laag? Dan kun je ze ook een nachtje op een rekje in de koelkast laten drogen.
  • Na het drogen moeten de eidooiers stevig zijn en eruitzien als gedroogde abrikozen. Bewaar ze in een luchtdichte doos in de koelkast; zo blijven ze een maand goed. Wil je ze gebruiken, rasp ze dan over je gerecht.

Tijm-houtskoololie

  • Giet de olie in een kookpot.
  • Voeg één per één een paar blokjes gloeiend hete houtskool toe. Sluit af met een deksel tussen door. Wanneer het stopt met roken, voeg je een nieuw stukje houtskool toe. 3 stukjes zijn in totaal voldoende voor deze hoeveelheid olie.
  • Dompel de tijm onder in de olie en verwarm, de olie kort om te tijm te laten infuseren.
  • Laat de olie een nachtje trekken en afkoelen. (kamertemperatuur)
  • Zeef de olie met een fijne puntzeef en bewaar het in een steriele glazen fles.

Gepofte prei

  • Leg de prei in z’n geheel rechtstreeks boven de kolen op het rooster.
  • Draai de prei tussendoor om, zodat alle kanten zwart zijn.
  • Prik met een satéprikker in de prei. Als het helemaal zacht is, mag die van de barbecue.

Bisque-hollandaise

  • Giet de bisque in een sauspan en breng aan de kook.
  • Wanneer het kookt haal je dan pan van het vuur/bbq.
  • Voeg de eidooiers toe en mix ze met een handmixer door de bisque.
  • Zet de pan terug op het vuur en klop met een garde het mengsel op. (in acht-vorm kloppen)
  • Haal de pan van het vuur en roer er de boter blokje per blokje onder. Kruid af met peper en zout.
  • Giet de saus over in een koude pan, zodat het zeker niet verder gaart.

Gegrilde garnalen

  • Leg de bolzeef rechtstreeks op de kolen.
  • Giet de gepelde garnaaltjes in de bolzeef en besprenkel met wat tijm-houtskoololie.
  • Schud de garnalen een paar keer op. Het moet maar een paar minuten grillen, puur voor de smaak.

Afwerking

  • Snijd de prei in de lengte open. Kruid de binnenkant met peper en zout.
  • Optioneel: leg op de onderkant van het bord verse tijm. (niet om op te eten)
  • Leg de prei op het bord. Giet er wat saus over en dresseer de garnaaltjes erop.
  • Rasp 1/4 eidooier per bord over de garnalen. Bestrooi eventueel met preipoeder (groen van de prei drogen en fijnmixen).
  • Werk het gerecht af met een paar ringen rauwe prei en een paar takjes kervel.

Notities

Smakelijk!
**Dit is een recept in samenwerking met Yakiniku.**
Uitgetest? Laat het dan weten @rookpluim_ op Instagram.
Trefwoord Bisque, Boter, Eidooier, Garnaal, Hollandaise, prei, Tijm

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze website te gebruiken ga je akkoord met de cooky policy.  Welke cookies? Chocolate chip cookies?