Kroketje van wild everzwijn
Hanne Pluim
Kroketje gevuld met traag gegaard everzwijn.
Voorbereidingstijd 14 uur uur
Bereidingstijd 1 uur uur 30 minuten min
0 minuten min
Totale tijd 15 uur uur 30 minuten min
Gang Borrelhapje
Keuken Nederlands, Vlaams
Porties 50 stuks
calorieën 51 kcal
Hittereflectorsteen x2
Kernthermometer
Houtskool
Aanmaakwokkels
Rookhout naar keuze
- 500 gram everzwijnspiering
- BBQ-rub naar keuze
Pekel/brine
- 2 liter water
- 100 gram zout
- 50 gram basterdsuiker
- Kruiden zoals zwarte peper tijm, rozemarijn …
- 1 liter wildbouillon
- 160 gram boter
- 200 gram bloem
- 4 eieren
- 100 ml room
- 8 blaadjes gelatine
- Peterselie
- Fijn paneermeel
- Panko
Ingelegde mosterdzaadjes
- 25 gram mosterdzaad
- 35 ml water
- 35 ml azijn
- 12 gram suiker
- snuifje zout
Pekel
Breng het water aan de kook, voeg het zout, de suiker en de kruiden toe en laat afkoelen.
2 liter water, 100 gram zout, 50 gram basterdsuiker, Kruiden zoals zwarte peper
Giet de koude pekel over het vlees, zodat het volledig onder water staat. Laat het een nacht pekelen. Je kan eventueel ook wat pekel injecteren in het vlees.
Traag gegaard everzwijn
Maak de barbecue klaar voor indirect gebruik. Vul de firebox ongeveer voor de helft met houtskool. Gebruik kwalitatieve kolen, grote stukken houtskool dus. Leg er 3 aanmaakwokkels in en steek ze in brand. Zet de onder- en bovenkant volledig open tot de barbecue een temperatuur van 110°C bereikt. Leg een stukje rookhout op de kolen.
Leg de twee hittereflectorstenen op de barbecue en daarboven de roosters.
Laat het vlees garen tot het een kerntemperatuur van 95 graden bereikt. Laat het daarna een half uurtje rusten.
500 gram everzwijnspiering
Trek het vlees uit elkaar en hak het eventueel in nog kleinere stukjes.
Ingelegde mosterdzaadjes
Breng alle ingrediënten aan de kook en laat het 45 minuten op laag vuur pruttelen. Wat je overhoudt, zijn mosterdzaadjes die een beetje opgezwollen en zacht zijn.
25 gram mosterdzaad, 35 ml water, 35 ml azijn, 12 gram suiker, snuifje zout
Beslag voor de kroket
Maak roux met bloem en boter. Voeg de bouillon toe tot het de gewenste dikte heeft. Roer goed. Doe er ongeveer 300 gram pulled everzwijn bij en twee eetlepels mosterdzaadjes. Zet het vuur af. Hak wat peterselie fijn en voeg toe.
1 liter wildbouillon, 160 gram boter, 200 gram bloem, Peterselie
Meng vier eidooiers samen met de room en roer het onder het beslag. Laat de gelatineblaadjes weken, knijp ze uit en voeg ze toe.
4 eieren, 100 ml room, 8 blaadjes gelatine
Stort het beslag uit in een schaal en dek af met folie. Laat een paar uur afkoelen in de ijskast.
Paneren
Cutter het paneermeel fijn met een keukenrobot. Zeef het daarna door de fijnste zeef die je hebt. Zo krijg je een soort van bloemachtige structuur.
Fijn paneermeel
Vorm balletjes van het beslag, rol ze eerst door het fijne paneermeel, daarna door eiwit en als laatste door panko of grof paneermeel.
4 eieren, Fijn paneermeel, Panko
Heb niet alle 50 kroketjes in één keer opgegeten? Gemiste kans. Je kan ze gelukkig wel invriezen, maar let op dat ze niet tegen elkaar liggen én dat je ze bewaard in een goed afgesloten bakje. Laat ze ontdooien voor je ze frituurt.
Smakelijk!
Uitgetest? Laat het dan weten @rookpluim_ op Instagram.
Op zoek naar een barbecue, houtskool of accessoires? www.barbecueplein.nl
Vlees van topkwaliteit geleverd aan jouw voordeur? Éen adres www.atelierfrancois.shop
Trefwoord Barbecue, BBQ, Bitterbal, Everzwijn, Frituren, Kroket, Snacks, Vlees, Wild