Ga terug

Zuurkool

Zuurkool of gefermenteerde witte kool. Lekker bij kaasfondue, raclette, hotdogs, barbecue en nog zoveel meer.
Dit is de basis van fermentatie. Ga je voor het eerst fermenteren? Test dan eerst dit recept. Gelukt? Perfect, nu ben je klaar om helemaal loco te gaan met groentenfermentatie.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Fermentatietijd 7 dagen
Totale tijd 7 dagen 15 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Fermentatie
Porties 1 bokaal
calorieën 180 kcal

Equipment

  • 1 inmaakbokaal Weck 1 liter
  • 1 Glazen fermentatiegewicht

Ingrediënten
  

  • 1 kilo witte kool
  • 22 g zout
  • 100 ml water
  • 1 zakje Kultured startercultuur

Instructies
 

  • Los de startercultuur op in ongeveer 100 ml lauw water.
    100 ml water, 1 zakje Kultured startercultuur
  • Snijd de kool in 4 stukken. Gebruik een mandoline om de kool fijn te snijden. (Geen mandoline? Snijd de kool in fijne reepjes met een mes)
    1 kilo witte kool
  • Doe de kool in een grote kom en voeg het zout toe.
  • Kneed de kool en het zout krachtig door. Je doel is om zoveel mogelijk vocht uit de koolreepjes te krijgen zodat je straks je kool volledig onder water kan zetten met zijn eigen vocht. Hou dit proces zo’n 5 á 10 minuten vol.
    22 g zout
  • Voeg de opgeloste startercultuur toe en kneed alles nog eens door.
  • Breng de kool over in je Kultured fermentatiepot en druk alles stevig aan.
  • Voeg het fermentatiegewicht toe en druk alles nog eens stevig aan door het gewicht naar beneden te duwen. Het doel is om je pot zodanig te vullen dat de kool 2 á 2,5 vingerdiktes van de bovenkant verwijderd is terwijl het vocht 1 á 1,5 vingerdikte van de bovenrand zit. Voeg eventueel nog vocht toe vanuit de kom, of wat water van de kraan.
  • Plaats de zuurkoolpot op een veilig plaatsje en laat 5-7 dagen fermenteren tussen de 20 á 25℃. Plaats hem daarna in de koelkast.

Notities

Smakelijk!
Uitgetest? Laat het dan weten @rookpluim_ op Instagram.
Op zoek naar de perfecte startercultuur? www.kultured.be
Trefwoord Fermentatie, Witte kool, Zuurkool