Ga terug

Juicy Brisket Burger

Hanne Pluim
Deze hamburger was zo overdreven lekker, dat ik het recept wel moest delen. Je steekt er wat tijd in, maar dat is het zeker waard.
Voorbereidingstijd 4 uur
Bereidingstijd 50 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans
Porties 8 personen
calorieën 1000 kcal

Equipment

  • Primo Oval XL
  • Gietijzer verdeelplaat
  • Handschoen
  • Houtskool
  • Aanmaakwokkels
  • Rooksnippers naar keuze
  • Spek rek
  • Hamburgerpers
  • Vleesmolen
  • Weck-bokaal
  • Bakpapier
  • Fredstone

Ingrediënten
  

Hamburger

  • 800 gram rundsvlees bijvoorbeeld overschot van brisket 20% vet, 80% mager vlees
  • Zwarte peper
  • 2 eetlepels worcestersaus
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • Grof zeezout

Saus

  • 6 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels pikante barbecuesaus
  • 2 theelepels mosterd
  • 2 kleine augurken
  • 1 kleine sjalot
  • Cayennepeper
  • Zout

Briochebroodje

  • 800 gram witte bloem liefst speciaal voor briochedeeg
  • 250 ml lauwwarm Water
  • 30 ml melk
  • 25 gr suiker
  • 7 gram gedroogde Gist
  • 1,5 theelepel zout
  • 50 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 2 eieren

Zoetzure radijs en komkommer

  • 2 koffielepels geel mosterdzaad
  • 3 deciliter azijn
  • sap van 1 citroen
  • 2 deciliter water
  • 150 gram suiker
  • Radijzen
  • Komkommer

Toppings

  • Gerookt spek
  • Smeltkaas
  • Kropsla
  • Tomaat

Instructies
 

Hamburger

  • Het vlees moet heel koud zijn voor je het gaat malen. Zet het daarom ongeveer 10 minuten in de diepvriezer. Maal het vlees grof door de vleesmolen.
    800 gram rundsvlees
  • Meng het vlees met de worcestersaus, knoflookpoeder en zwarte peper. Probeer het losjes te mengen, je maakt geen gehaktbal. Voeg het zout nog niet toe.
    Zwarte peper, 2 eetlepels worcestersaus, 2 theelepels knoflookpoeder
  • Weeg 100 gram af en vorm de hamburger met de hamburgerpers. Laat de burger afgedekt met folie ongeveer een uur rusten in de koelkast.
  • Bak de hamburger op de barbecue boven direct vuur en kruid met grof zout aan beide kanten.
    Grof zeezout

Saus

  • Snijd de augurk en sjalot fijn. Meng alle ingrediënten en breng op smaak met wat zout.
    6 eetlepels mayonaise, 2 eetlepels pikante barbecuesaus, 2 theelepels mosterd, 2 kleine augurken, 1 kleine sjalot, Cayennepeper

Briochebroodje

  • Neem een kom en doe hierin het water en de melk, gevolgd door de suiker en de gist. Laat dit 5 minuten staan, zodat de gist gaat werken.
    250 ml lauwwarm Water, 30 ml melk, 25 gr suiker, 7 gram gedroogde Gist
  • Doe 700 gram van de witte bloem in de kom van de keukenmachine en voeg hier het zout en de roomboter aan toe. Zet de keukenmachine aan en mix alles door elkaar tot de boter goed verdeeld is. Voeg vervolgens al draaiend één ei toe en daarna het mengsel van water, melk, suiker en gist. Laat de keukenmachine nu gedurende een minuut of 5 het kneedwerk doen.
    800 gram witte bloem, 1,5 theelepel zout, 50 gram roomboter, 2 eieren
  • Controleer na het kneden hoe het deeg aanvoelt. Plakt het deeg? Voeg dan nog wat meer bloem toe en kneed het deeg nog even door.
  • Neem na het kneden een schone kom en stort het deeg hierin. Dek de kom af met een natte theedoek en ze weg op een warme plek om te verdubbelen in omvang. Dit duurt ongeveer 2 uur.
  • Bebloem na de eerste rijs je werkblad en stort het deeg er op. Verdeel het deeg in 8 gelijke delen. Bol het deeg op.
  • Verdeel de deegbollen over bakpapier en dek ze beide af met een natte theedoek. Laat de deegbollen nog ongeveer 1,5 uur rijzen.
  • Verwarm de barbecue tot 200 graden en laat de Fredstone mee opwarmen.
  • Klop het overige ei los met een beetje water en smeer de broodjes ermee in. Schuif het bakpapier met de broodjes op de Fredstone en bak de briochebroodjes 15 minuten.
    2 eieren
  • Zijn de briochebroodjes klaar? Haal ze dan van de bakplaat en laat ze op een rooster rustig afkoelen.
  • Snijd de broodjes in twee en grill ze kort voor je de hamburger belegt.

Zoetzure radijs en komkommer

  • Verwarm de azijn met het citroensap, water en de suiker in een pan, voeg mosterdzaad toe en breng op smaak met zout en peper.
    Zout, 2 koffielepels geel mosterdzaad, 3 deciliter azijn, 2 deciliter water, 150 gram suiker, Zwarte peper
  • Snijd de komkommer en de radijs in fijne plakjes. Verdeel ze over Weck-bokalen en giet de warme vloeistof erover. Sluit de bokaal en laat het ondersteboven twee dagen rusten. Bewaar het na openen in de koelkast.
    Komkommer, Radijzen

Hamburger samenstellen

  • Bak het spek om het spek rek en laat de kaas over de hamburger smelten.
    Gerookt spek, Smeltkaas
  • Doe op de onderkant van het gegrilde briochebroodje een lepel saus. Leg daarop de kropsla en tomaat. Daarna de hamburger met kaas en het spek. Werk af met komkommer, radijs en nog een lepel saus. Sluit het broodje en val aan.
    Kropsla, Tomaat

Notities

Smakelijk!
Uitgetest? Laat het dan weten @rookpluim_ op Instagram.
Op zoek naar een barbecue, houtskool of accessoires? www.barbecueplein.nl
Vlees van topkwaliteit geleverd aan jouw voordeur? Éen adres www.atelierfrancois.shop
Trefwoord Ajuin, Barbecue, BBQ, Brisket, Burger, Hamburger, Rundsvlees, Sla, Tomaat, Vlees