Gevulde Kerstkip met gepofte pompoen en Pommes Duchesse
Binnenkort is het ein-de-lijk Kerst. Je kan het niet vieren met al je vrienden en familie, dus die gevulde kalkoen laten we even links liggen. Maar een heerlijke Kerstkip voor 6 à 8 personen kan er wel in, toch? Maak er een geweldige Kerst van met dit heerlijke recept. Want zo’n hele gerookte én gevulde kip ziet er prachtig uit op de barbecue. Je gasten zullen onder de indruk zijn.
PIT Master Aromatic Wood BRIKKS (Olive) of rooksnippers naar keuze
Hittereflectorsteen x2
Bakplaat
Kernthermometer
Houtskool
Aanmaakwokkels
Spuitzak
Gekartelde spuitmond
Opbindnaald
Opbinddraad
Ingrediënten
Gevulde kip
1ontbeende kip
500gramkippengehakt
30gramgedroogde abrikoos
2eierdooiers
75gramontbijtspek
15gramgedroogde pruimen
halve appel
100grampaneermeel
Scheutje cognac
20gramgroene gepelde pistache
20gramboter
Pekel/brine
2literwater
100gramzout
50grambasterdsuiker
Kruiden zoals zwarte peper, tijm, rozemarijn …
Pommes duchesse
1kilo bloemige aardappelen
4eierdooiers
Gepofte pompoen
1butternut
300grambloem
150mlwater
Instructies
Bestel bij je slager een ontbeende kip. (Best een dag op voorhand vragen.) Heb je veel tijd of talent? Dan kan je de kip ook zelf uitbenen. Dat doe je zo.
Kip pekelen
Breng het water aan de kook, voeg het zout, de suiker en de kruiden toe en laat afkoelen.
Giet de koude pekel over de kip, zodat het volledig onder water staat. Laat het 3 tot 8 uur pekelen. Maak ondertussen de vulling.
Vulling
Snijd de appel in kleine blokjes en meng het met kaneel en een scheutje cognac. Snijd het gedroogd fruit in stukjes en hak de pistachenoten grof. Snijd het ontbijtspek in fijne reepjes.
Meng het gehakt met eieren en paneermeel.
Voeg de stukjes appel, gedroogd fruit, ontbijtspek en de noten toe. Kruid met peper en zout. Meng alles goed.
Kip vullen en opbinden
Leg de kip open met de velkant naar onder. Plaats de vulling op de kip en naai de rug toe met een opbindnaald en opbinddraad.
Je kan deze instructievideo bekijken vanaf minuut 4. In de video gebruiken ze een kalkoen, maar de werkwijze is hetzelfde.
Werk de kip af met een paar stukjes boter op de borst.
Gepofte pompoen
Meng het water met de bloem en een snuifje zout. Na wat kneden heb je een mooi deegje. Dat deeg kneed je rond de pompoen tot het helemaal ingepakt is.
Maak de barbecue klaar voor indirect gebruik. Vul de firebox ongeveer voor de helft met houtskool. Gebruik kwalitatieve kolen, grote stukken houtskool dus. Leg er 3 aanmaakwokkels in en steek ze in brand. Zet de onder- en bovenkant volledig open tot de barbecue een temperatuur van 180°C bereikt.
Leg de pompoen in de kolen en het rookhout ernaast.
Daarboven leg je de hittereflectorstenen. Plaats langs één kant een rooster op de Primo en langs de andere kant de bakplaat. Laat de barbecue opnieuw even op temperatuur komen. Als de temperatuur stabiel blijft op 180°C kan je de kip op de rooster leggen.
Steek de kernthermometer in z’n kont en stel het in op 85°C. Als de thermometer aangeeft dat het die temperatuur heeft bereikt is de kip klaar. Dit duurt ongeveer 2 uur.
Pommes Duchesse
Wanneer de kip en de pompoen op de Primo liggen kan je de Pommes Duchesse klaarmaken. Schil en kook de aardappelen. Giet de aardappelen af wanneer ze gaar zijn en stamp ze fijn. Voeg de eierdooiers toe en wat peper en zout. Doe de puree in een spuitzak met een gekartelde spuitmond.
Leg bakpapier op een plank en spuit daar mooie bergjes aardappelpuree op.
Wanneer de kip bijna 80°C bereikt kan je de Pommes Duchesse op barbecue leggen. Schuif het bakpapier met de bergjes puree voorzichtig op de bakplaat en sluit de barbecue opnieuw.
Laat de aardappelen ongeveer 20 minuten krokant worden op de Primo.
Serveren
Haal de kip van de Primo en verwijder de draadjes. Snijd de billen er af en snijd de kip in sneetjes.
Breek de pompoen open en snijd het in de helft. Kruid met peper en zout en serveer met een lepel. Haal de Pommes Duchesse voorzichtig van de barbecue en kruid met een snuifje zout.
Notities
Uitgetest? Laat het dan weten @rookpluim_ op Instagram.